Reklama
 
Blog | Jan Adamec

Pražský masakr kalouskovskou pilou aneb Srdečné pozdravy z Karlových Var

Psát červnový sousedský sloupek a nezmínit se o uplynulých dvojích česko-slovenských volbách by jeho autora vystavilo ze strany ctěného čtenářstva oprávněným výtkám z ignorace. Tak tedy krátce. ODS a ostatní pravicově orientované strany by měly pokorně pokleknout, sklonit svá čela jižním směrem a upřímně děkovat Řecku za to, že se jeho rozpočtové průšvihy provalily v době vrcholící volební kampaně.

Marketingová mašina z Lidového domu mohla dělat co chtěla, ale heslu „Česko není Řecko“ neodolala. V předminulém sloupku jsem varoval, že jediné, co ČSSD může zastavit před vstupem do Strakovy akademie, je předčasný triumfalismus. Byla si sebou tak jistá, že se na řeckou agendu neobtěžovala adekvátně zareagovat a jela ve své zaběhnuté mantře „13. důchod, zrušení poplatků… obyčejný člověk.“ Stačilo si přitom přečíst pár rozhovorů s předními českými bankéři, kteří shodně chválili českou spořivost, opatrnost, ba přímo konzervativnost v nakládání s financemi. Ve volbách nepromluvily ani tak stranické preference, ale české peněženky střední třídy. Jak by řekl Nicolo Macchiavelli, strach vítězí nad vděčností, a v tomto případě strach z rozplynutí úspor zvítězil nad sliby sebeštědřejších sociálních trasferů.

Pravici spadlo „zadarmo“ do klína vítězství a hlavně ODS, která de fakto utrpěla drtivou porážku, zatím jen slezla, ale neutekla „hrobníkovi z lopaty“, jak se u nás hezky česky říká. Podle očekávání se konal tzv. pražský masakr motorovou pilou, a tu pilu třímalo duo Kalousek- Schwarzenberg – TOP09 předstihla v Praze ODS, ale tu pražskou, které mají plné zuby nejen voliči, ale i spolustraníci a kteří se trochu škodolibě těší na podzimní druhé kolo masakru, které pražské kmotry zasáhne na nejcitlivějším místě – magistrátu a jednotlivých městských zastupitelstvech.

Jak je vidět, předpovídat výsledek středoevropských voleb je jako tipovat finalisty mistrovství světa ve fotbale. Kdo by se nadál, že TOP 09, strana stará ani ne jeden rok, získá 17 procent; který odvážlivec by na sázkový tiket napsal výsledek čtvrtfinále Německo – Argentina 4:0; kdo by si byl vsadil na Bélu Bugára proti Pálu Csákymu…

Reklama

Tento sloupek píšu z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, unikátní symbiózy mladé drzé energie, sponzorského snobství a skvělých filmů, malého kosmopolitního okna, které se pravidelně otevírá do celého světa, aby pustilo na český dvorek trochu čerstvého vzduchu. Kde jinde můžete během několika málo dnů navštívit turecký venkov, americkou nadnárodní firmu, toskánské městečko, tibetský klášter či korejský kroužek poezie. Cestovní kancelář MFFKV vám umožní mahlédnout i do nejrůznějších sociálních vrstev.

 

Článek Pražský masakr kalouskovskou pilou původně psán pro časopis Zahraničná politika.